The Bony King Of Nowhere

(Alles Muziek) – via [PIAS] Tijdens de promotietour van de release van ‘Eleonore’, de tweede plaat van The Bony King of Nowhere, verraste Bram Vanparys, de man achter het alter-ego, met de droge melding dat de opvolger al bijna afgewerkt was. Anderhalf jaar later ligt dat derde album, simpelweg ‘The Bony King of Nowhere’ gedoopt, vanaf 12 november in de rekken. In de tussentijd schreef Vanparys filmmuziek voor de Waalse film ‘Les Géants’ van Bouli Lanners, hij won er de Magritte du Cinéma voor beste soundtrack mee, scoorde in Wallonië een radiohit met ‘The Stranger’, tourde door Europa en vond rust en inspiratie in reizen, natuur en… biologische landbouw.

Ook al is The Bony King of Nowhere altijd al het eenmansproject van Bram Vanparys geweest, om zijn composities op plaat te zetten of live uit te voeren deed hij toch steeds beroep op gelijkgestemde muzikanten. Voor zijn derde plaat doet Bram het voor het eerst zonder enige hulp van buitenaf. De negen nummers op ‘The Bony King Of Nowhere’ zijn stuk voor stuk akoestische pareltjes zonder grote gebaren, samenzang of drumpartijen. Telkens staat de muziek volledig in dienst van de tekst. Het is daarmee een tijdloze folkplaat geworden, geworteld in de traditie van grootheden als Leonard Cohen, Townes van Zandt en de onvermijdelijke Bob Dylan. Dichter bij huis is er een nauwe verwantschap met de poëzierijke kleinkunst van Lieven Tavernier.

Voor de opnames van zijn derde plaat trok de Gentse singer-songwriter zich terug in het onooglijke Mirwart, een piepklein gehucht nabij Saint-Hubert in de Ardense bossen. Bevrijd van de dagelijkse drukte en oppervlakkigheid zou hij er gedurende twee weken in totale afzondering liedjes schrijven en op tape zetten. Dat verliep echter minder vlekkeloos dan verhoopt. Ontevreden met het resultaat na acht dagen (en nachten) opnemen neemt Vanparys het radicale besluit om alle opnames genadeloos te wissen en met een schone lei te herbeginnen. Die tabula rasa werkt: extra geïnspireerd na twee dagen ronddwalen in de bossen zet hij in één lange, creatieve nacht de definitieve versies van acht van de negen nieuwe nummers op band. ‘The Bony King of Nowhere’ is het resultaat van die ene wonderlijke juni nacht.

Aanschaffen van de nieuwe cd? Dat kan hier.

Plaats een reactie