[Recensie] Muse – The 2nd Law + maak kans op kaarten voor het uitverkochte concert.

(Alles Muziek) – Toen de eerste trailer van het nieuwe album van Muse verscheen waren de fans ‘geschokt’ over wat ze hoorde, Dubstep? Was Muse ineens een Electro-pop bandje geworden die met de grote hype mee wilde doen?

Niet is minder waar als je de cd hoort die het uiteindelijk geworden is. Vanaf het begin af aan schreeuwen de gitaren je om de oren en deze eindigen ergens aan het eind van het album. Eigenlijk zijn de heren verder gegaan waar ze in 2009 met “The Resistance” mee zijn gestopt. Stevige heerlijke rock, met een zeer aparte sound. Niet in een hokje te stoppen, want is het nu alleen rock, opera, electro?

Het begint allemaal met ‘Supremacy‘ een nummer waar geen eind aan lijkt te komen, telkens weer ebt het nummer weg om even hard weer terug te komen, om vervolgens te eindigen met een akkoord wat niet zou misstaan in een western film.
Madness‘ kennen we natuurlijk allemaal als de single, echter op het album komt dit nummer veel meer tot zijn recht en voel je meer wat Matt Bellamy precies wil bereiken met dit nummer.
De melodie van ‘Panic Station‘ doet me erg denken aan een computerspel van vroeger, kom alleen even niet op de naam hiervan, verder een lekker nummer wat het goed zou kunnen doen in een discotheek!

En dan komen we weer even terug bij de Olympische Spelen van 2012 met eerst de ‘Prelude‘ en daarna de fantastische single ‘Survival‘ die speciaal geschreven is met de Olympische Spelen in het achterhoofd. Dat begin deuntje krijg je niet meer uit je hoofd. Na het geweld van Survival is het even tijd voor een wat rustiger nummer ‘Follow Me‘, althans de eerste 1.20 dan, daarna gaat het nummer ineens over in een dansbaar nummer en ja hoor, daar zijn de eerste Dubstep klanken te horen.
Nadat we genoten hebben van de gitaarriffs in ‘Animals‘, neemt Matt plaats achter de piano om een Queen-achtig nummer uit zijn hoed te toveren, wat een rustgevend nummer is ‘Explorers‘ geworden. Zal het dan nu weer tijd zijn voor wat geweld?

Niet echt, het nummer ‘Big Freeze‘ zou zomaar geschreven kunnen zijn door U2 uit hun beginperiode, op 2.15 zingt Matt zelfs Electrical Storm, zou dit een verwijzing zijn? ‘Save Me‘ begint als een ballad maar zodra je aan dat idee gewend bent gaan de heren los op de instrumenten, ‘Liquid State‘ daarentegen begint zoals het eerste nummer, gelijk met een heftige gitaar, een lekker upbeat tempo en stiekem vraag je je ook af hoe het had geklonken als dit wel door Matt gezongen was. De stem van bassist Christopher Wolstenholme lijkt soms wel wat op Dave Grohl in dit nummer. Even snel als het begon is het dan ook alweer afgelopen…

En dan is het tijd voor de grote finale van de cd! ‘Unsustainable‘ en ‘Isolated System‘ twee instrumentale nummers met een hoog klassiek en Dubstep gehalte. Dit zijn dan ook geen nummers van Muse, maar nummers van The 2nd law. Althans dat is wat men beweert op internet.

We moesten behoorlijk wennen aan dit album en vooral loslaten om het in een hokje proberen te stoppen want dat gaat met dit album niet lukken. Na een paar keer luisteren valt het nummer Follow Me ons het meest tegen, het past niet bij de rest van het album.

Cijfer: 8

Schaf hier de cd aan en win kaarten voor Muse in Ziggo Dome

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s