Green Day Gaat Los!

(gastblog:Dmitri Lenselink)

Zoals je enige tijd geleden al op Alles Muziek kon lezen komt pop-punk band Green Day het komende half jaar met een trilogie aan albums genaamd Uno!, Dos! en Tré! (dus geen Tres, maar Tré zoals de artiestennaam van Green Day’s drummer: Tré Cool). De afgelopen weken kregen fans al een klein voorproefje in de vorm van korte video’s op YouTube met beelden uit de studio en een instrumentaal fragment van de nieuwe muziek. Het eerste album Uno! light 25 september in de winkels, op 16 juli komt het eerste singeltje al uit: “Oh Love.”  Als jarenlange Green Day fan vertel ik je graag, als gast-blogger op Alles Muziek, wat meer over wat we de komende maanden kunnen verwachten.

Green Day is een wat rare band; of in ieder geval een band met veel gezichten. Als je ouder bent dan vijfentwintig dan schat ik dat je ze vooral kent van de zonnige westkust punk uit de jaren ’90 toen ze met tijdgenoten zoals Blink-182 en The Offspring voor veel “Ik ben jong en verveel me” muziek zorgde. Voor de jongere generatie is het trio uit Oakland denk ik vooral bekend door het album American Idiot, dat precies tien jaar na hun mainstream doorbraak in 1994 uitkwam. Green Day bereikte met wat serieuze thema’s als politiek en depressie en een wat zwaardere, tragere muziekstijl (onbedoeld?) een nieuw publiek van jongeren uit de emo-punk hoek.

Als je de drie video’s voor het nieuwe drieluik beluisterd is te horen dat er een andere weg wordt ingeslagen. Green Day klinkt wat rock ’n roll, bijna rockabilly-achtig, alsof ze een garage bandje zijn die aan het jammen is geslagen. Toch komt die nieuwe sound voor mij niet helemaal uit de lucht vallen. Allereerst is het zo dat ze tussen hun twee grootste successen (Dookie en American Idiot) nog drie albums hebben gemaakt waar al hier en daar met verschillende stijlen wordt geëxperimenteerd. Neem de ska-achtige polka-punk van “King For a Day” bijvoorbeeld, de grunge/metal sound van “Brain Stew” of de chanson “Misery” (zoek die nummers maar eens op, krijg je geen spijt van).  We kennen allemaal de akoestische ballad “Good Riddance” die voor honderden televisie items gebruikt is, van Seinfeld tot Studio Sport, en het gehele album Warning leek wel geïnspireerd door  Bruce Springsteen of Bob Dylan in zijn Americana fase.


Volgens zanger Billie Joe Armstrong, die in het tijdschrift Rolling Stone het één en ander over Uno! Dos! en Tré! verteld, is het eerste nieuwe album vooral veel power-pop, het tweede meer garage en het derde wordt ‘episch’. Vrij vertaald zou Uno! dus klinken als Green Day’s oudere materiaal, Dos! als hun alter-ego’s Foxboro Hottubs (waarover straks meer) en het slotstuk zal dan meer aansluiten op de rock opera’s American Idiot en 21st Century Breakdown.

De Foxboro Hottubs is een gelegenheidsband, een soort van Green Day+friends zeg maar, die in 2008 een plaatje opnam en wat kleinschalige concerten gaf. De muziek van de ‘Tubs is een soort garage-revival, met rifjes die soms schaamteloos veel lijken op The Kinks of  The Who. Waarschijnlijk begon het als een geintje, een uit de hand gelopen jamsessie met wat covers van ouwe favorieten, maar op den duur begon het ook de concerten van Green Day te beïnvloeden. Er werd wat meer geïmproviseerd op het podium, er klonken meer gitaarsolo’s en af en toe mocht er een saxofoon meedoen.

Al met al lijkt het erop dat Green Day wat van de gebaande paden af wil en na twee keer een multi-platina album te hebben afgeleverd nu gewoon plezier gaat maken. Op 25 september, 13 november en 15 januari kunnen we het zelf gaan horen en beoordelen. Ik zal tegen die tijd ook weer graag bij Alles Muziek op bezoek komen en er van alles over vertellen.

4 gedachtes over “Green Day Gaat Los!

  1. Pingback: Eerste nieuwe single Green Day maandag 16/7 uit. « Alles Muziek

  2. Pingback: Alles Muziek – Eerste nieuwe single Green Day maandag 16/7 uit.

  3. Pingback: Green Day ¡Uno! en singles « Alles Muziek

  4. Pingback: (Recensie) Green Day – ¡Uno! « Alles Muziek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s